čtvrtek 21. února 2013

Dukanova dieta III.

Alternativní fáze

Pokud jste se do toho pustili, tak už máte možná ofenzivní fázi za sebou, první kila dole, a teď se ptáte co dál? Nyní je načase začít "alternativní fázi". Tato fáze Vás dovede až k Vaší vysněné váze. Stále budete jíst čisté bílkoviny, jako v první fázi, ale dobrá zpráva je, že už můžete přidat i zeleninu. V praxi to bude vypadat tak, že budete střídat dny čistě bílkovinné, z dny bílkoviny + zelenina a to stále dokola, dokud nebude na Vaší váze číslo,které si přejete.

28 povolených druhů zeleniny
Artyčok, brokolice cibule, cuketa, čekanka, červená řepa, fazolové lusky, fenykl, chřest, košťálová zelenina (všechna – brukev, kedlubna, květák, růžičková kapusta atd.), lilek, mangold, mrkev, palmová dužina, paprika, pórek, rajčata, řapíkatý celer, ředkvičky, salátová okurka, sója, špenát, štěrbák, šťovík, tykev, vodnice, zelené saláty (všechny), žampiony.



Zakázané potraviny
Zakázána je zelenina obsahující škroby: brambory, rýže, kukuřice, hrách, čerstvý i sušený hrášek, cizrna, hrachová kaše, boby, čočka, fazole. Nesmíme zapomenout také na avokáda, které není zelenina, ale ovoce a navíc velmi tučná olejnatá plodina. Artyčoky a kozí brada jsou mezi zelenou zeleninou a škrobovinami a tak jsou také zakázány.

Zeleninu lze konzumovat jak syrovou ve formě salátu, tak vařenou, nebo dušenou. Při přípravě salátů je však v těchto dvou fázích zakázán jakýkoliv stolní olej! Množství zeleniny není v zásadě omezeno. Nedoporučuje se však překračovat  rozumné hranice

Rytmus střídání těchto dvou diet není přesně určen, ale přizbůsobuje se dané situaci dle různých okolností.
  • Krátkodobě je nejúčinnější rytmus 5/5, tedy 5 dní čistých bílkovin následovaných pěti dny bílkovin se zeleninou. Tento způsob může být však po delší době únavný a náročný.
  • Pro úbytek váhy větší než 10 kilo je řešením střídání 1/1, kdy se vždy střídá den čistě proteinový s dnem proteino - zeleninovým. Rozjezd u této varianty je sice pomalejší, zpoždění se však do 20 dní dožene. Hlavní výhodou tohoto řešení je, že je snazší ho držet dlouhodobě. 
  • Třetí řešení je vhodné pro malou nadváhu a vzorec je 2/7, kdy na dva s čistě proteinovou dietou, pondělí a čtvrtek, připadá pět dní s kombinací bílkovin a zeleniny.
  • Poslední varianta 2/0 je nejvhodnější pro ženy s celulitidou, jež jsou často v horní polovině těla velice štíhlé a tuk se jim hromadí na bocích a stehnech. Rytmus střídání je v tomto případě 2 dny s čistými proteiny, pondělí a čtvrtek, na 5 dní s normální stravou bez diety.
Důležité!!!
Ovesné otruby se v průběhu alternativní fáze konzumují v dávce 2 polévkových lžic denně a jejich příprava je stejná jako v ofenzivní části.

Tělesná aktivita se zvýší na 30 minut chůze denně. V případě stagnace přejděte na 4 dny na 60 minut.

A na závěr Vás jistě bude zajímat na jaký úbytek hmotnosti se můžete těšit? Když je nadváha opravdu veliká, 20 kg a více, tak se týdenní úbytek hmotnosti pohybuje v průměru okolo 1 kg týdně. V první polovině diety hmotnost zpravidla ubývá o více než 1 kg, někdy i kilogram a půl, takže prvních 10 kg může být dole za méně než dva měsíce. Po uplynutí prvních dvou měsíců však tělo nasadí obranné mechanismy a úbytek váhy se ustálí na 1 kg týdně s několika obdobími stagnace, které přijdou. U žen například v období menstruace. Nesmíte však polevit. Klíčem k úspěchu je důslednost a trpělivost!

Žádné komentáře:

Okomentovat