pátek 22. února 2013

Tuk, který pomáhá hubnout

Nově nalezený hormon

Možná jste někteří zaregistrovali tu novinku, že vědci nalezli nový hormon , který má na organismus podobný blahodárný vliv jako cvičení. Tento hormon se jmenuje Irisin, a způsobuje to, že tukové buňky přijmou více kyslíku a spálí více kalorií, čímž dochází k efektivnějšímu spalování tuků, což je velice dobrá zpráva pro všechny jedince, kteří se snaží zhubnout zdravou stravou a pravidelným pohybem. Tento hormon opravdu může zrychlit hubnoucí proces. Má to však malý háček. Zatím se testuje pouze na myších a ještě to nějakou dobu (když vše půjde tak jak má, tak 6 let) potrvá, než bude v prodeji. Takže ty, kteří se radovali, že si ho zajdou koupit do lékárny a kila půjdou dolů, tak mají zatím smůlu.:-) Jak ho tedy v současné době získat? Je to velice snadné. Tedy jak pro koho.
Irisin totiž patří do skupiny znovu objevených miokynů, tedy hormonů, které produkují svaly v průběhu cvičení. Hladina irisinu v krevní plazmě závisí na trénovanosti, proto nestačí nárazové cvičení či krátkodobá svalová aktivita. „Na to, aby se dosáhla a udržela potřebná koncentrace irisinu, je třeba cvičit pravidelně. "Výrazný nárůst tohoto hormonu byl zaznamenán po 30 minutách silového tréninku, ale dvojnásobné zvýšení jeho koncentrace bylo naměřeno až po deseti týdnech pravidelného vytrvalostního tréninku, který souvisí s nárůstem svalové hmoty,“ konstatuje Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.
Zklamání? Já ani ne. Jelikož se již nějako dobu tomuto tématu věnuji, tak vím, že to prostě bez celoživotního kvalitního stravování a pohybu nejde. A pokud si ještě někdo stále myslí (a je jich pořád hodně), že pomocí "zázračných tablet", "zmrazování", "rozmrazování",  "zahřívání", "speciálních masáží" a nevím ještě jakých metod to půjde, tak ať si to myslí dál a utrácí své peníze, já ale tvrdím, že to nejde! 
Nemusíte trávit hodiny v posilovně a zvedat činky. Někdy prostě stačí upravit stravu, začít chodit po svých a přestat používat výtah. Možná budete sami překvapeni výsledkem.
Pořád tady ale budou tací, pro které to bude nepřekonatelná překážka a budou neustále hledat výmluvy proč zrovna oni nemůžou. Na to můžu říct jen jedno. Kdo chce, hledá způsoby! Kdo nechce, hledá důvody!
Skoro denně mě překvapuje, kolik jsou lidé schopni utratit peněz, jen aby se nemuseli hýbat a upravovat stravu.
Na závěr bych chtěl ještě dodat, že je určitě velmi přínosné, že došlo k tomuto objevu,  protože ne všichni mají tu možnost se hýbat, nebo mohou mít genetické onemocnění a tento objev má potenciál pro vytvoření úplně nové léčby, která by mohla pomoci v boji jak proti obezitě, tak s nemocemi s ní souvisejícími, jako je diabetes 2.

Žádné komentáře:

Okomentovat