neděle 17. února 2013

Dukanova dieta II.

Zálivky a omáčky pro ofenzivní fázi 

Aby Vaše strava nebyla nudná a fádní přináším pár tipů, jak si zpestřit jídelníček. Účelem je zvýšit kvalitu a přitažlivost chodů a jídel. Můžete tím také  vyřešit problém jak najít pojiva a omáčky schopné ochutit masa, ryby, vejce, nebo drůbež.

Náhrady za tuk
Většina omáček obsahuje tuky, olej, máslo nebo smetanu, což úhlavní nepřítelé hubnutí, takže jsou z prvních dvou fází vyloučeni. Jak ale ochutit masa, ryby, vejce nebo důbež?
Jako náhradu za tuky jsou k dispozici parafínový olej, guaranová guma a maizenu.

·         Parafínový olej. Jedná se o minerální olej, který pojde távicí trubicí trubicí, aniž by pronikal skrze její stěny a zatěžoval krev.
Výhody:
- nedodává tělu žádné kalorie,
- namaže střeva, což je výhoda při těchto dietách se sklonem k zácpě.
Nevýhody:
-          těžší konzistence než rostliný olej (to se dá vyřešit přidáním trochou minerální vody)
-          může způsobovat průjem (tomu se dá zabránit snížením dávek, případně kombinací s jinými složkami omáčky).
POZOR: parafínový olej se nevaří.

·         Guaranová guma. Jedná se o rostlinnou ingredienci dostupnou v lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Nemá prakticky žádné kalorie. Má přirozenou schopnost vytvářet gel, a proto se výborně hodí k zahušťování omáček. Používá se velmi malé množství (1/4 kávové lžičky na 150 ml tekutiny). Teplem houstne.

·         Maizena. Jemný kukuřičný škrob (podobný tapioce) se hodí k vaření, protože zahušťuje a spojuje. Je to sice sacharid, ale užitečné množství je tak nepatrné (kávová lžička na 125 ml omáčky), že jej zcela zanedbat.
Před použitím je dobré ji nejprve rozmíchat v trošce studené tekutiny, vodě, mléce nebo vývaru a teprve pak ji přidávat do teplé směsi. Při vaření houstne.

·         Kostky do polévky bez tuku (na vývar s zezeleninou, drůbež, ryby a zeleninu). Spolu s nasekanou a dozlatova opečenou cibulkou se výborně hodí k ochucení vařených a pečených mas i ryb.


Zálivky
Parafínová zálivka
Ingredience:
1 kávová lžička parafínového oleje
1 polévková lžíce minerální vody
5 polévkových lžic balzamikového octa
1 polévková lžíce hořččice
Postup:
Všechny ingredience smíchejte dohromady v misce, či sklenici.
Pokud máte rádi česnek, dejte na dno nádoby marinovat větší strožek s e7 – 8 lístky nasekané bazalky.

Zálivka se zeleninovým vývarem
Ingredience:
1 kostka zeleninového vývaru bez tuku
1 vrchovatou kávovu lžičku maizeny
2 polévkové lžíce octa
1 polévková lžíce kvalitní ostřejší  hořččice
Postup:
Rozpusťte ve dvou lžících teplé vody kostku vývaru a postupně přidejte ostatní suroviny.


Majonézy
Klasická majonéza s parafínem
Ingredience:
1 vaječný žloutek
1 kávová lžička octa
Hořčice
Sůl a pepř
Parafínový olej
Postup:
Do misky dejte vaječný žloutek se špetkou soli, pepřem dle chuti a lžičku octa. Pomalu rozpusťte vajíčko, aby se sůl, pepř a ocet dobře promíchaly. Za stálého míchání přidávejte po kapkách parafínoý olej. Jakmile sźačne majonéza houstnou, dochuťte dle potřeby. Nyní přidejte hořčici, aby hladká majonéza nebyla příliš hustá.

Majonéza bez tuku
Ingredience:
1 vejce
50 g tvarohu s nízkým obsahem tuku
Bylinky, sůl a pepř
Postup:
Uvařte vajíčko natvrdo. Rozmačkejte jej vidličkou a zapracujte do tavrohu. Přidejte bylinky, sůl a pepř dle chuti.

Omáčky
Bílá omáčka
Ingredience:
2 vejce
1 netučný jogurt
Půl šálku odstředěného mléka
Sůl a pepř
Postup:
Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, potom ho osolte a opepřete. Dobře je rošlehejte a nalijte na žloutky a poté přidejte jogurt. Vše pak zahřejte ve vodní lázni
K rybám můžete ještě přidet nasekanou kyselou okurku.

Božská omáčka
Ingredience:
2 vaječné žloutky
1 polévková lžíce hořčice
150 g nízkotučného tvarohu
1 kávová lžička maizeny
Sůl a pepř
Bylinky a citrónová šťáva
Postup:
Do kastrůlku dejte da žloutky, 1 lžíci hořčice, tvaroh, maizenu, sůl a pepř. Vše uveďte pomalu do varu. Stáhněte z ohně a přidejte malý svazeček nasekaných bylinek a citrónové šťávy.
Omáčka se výborně hodí jak ke studeným tak k teplým rybám. Může se jíst teplá nebo vlažná.

Omáčka s jemnými bylinkami
Ingredience: Pro 4 osoby
1 kostku masového, rybího nebo zeleninového vývaru bez tuku
½ sklenice vlažné vody
1 kávová lžička maizeny
200 g netučného tvarohu
Bylinky, sůl a pepř
Postup:
Rospusťte kostku vývaru ve vlážnévodě a za stálého míchání přidejte lžičku maizeny. Stále míchejte a nechte zhoustnout na plameni. Sejměte s ařiče a přidejte tvaroh, bylinky, sůl a pepř a dobře promíchejte
Hodí se k rybám i k masu.




Žádné komentáře:

Okomentovat