neděle 10. března 2013

L-Carnitin a spalování tuků



Pomáhá L-Carnitin spalovat tuky, nebo ne?

Toť otázka. Výrobci a prodejci doplňků Vám budou tvrdit že ano, některé studie jsou však v tomto ohledu poněkud skeptičtější. 
Jak to tedy ve skutečnosti je? Podíváme se na to trochu blíže.

Nejdříve trochu teorie o L-carnitinu 

Karnitin je v přírodě se vyskytující aminokyselina, která má klíčovou roli v metabolismu tuků a je nezbytná pro využití energie z tuků v těle. Karnitin přenáší volné mastné kyseliny, vzniklé štěpením tuků, do mitochondrií buněk, kde dochází k jejich zpracování (oxidaci). Tělo si karnitin vyrábí samo z aminokyselin lysinu a methioninu, studie uvádí, že průměrný člověk má v těle zhruba 20 až 25 gramů carnitinu. Pro tuto syntézu je také nezbytně nutná přítomnost vitamínu niacinu, vit. B6 a železa. Většina (asi 98%) ze zásob karnitinu se nachází ve svalové tkáni. Asi 80% aminokyselin, které tělo vyžaduje je syntetizováno vnitřně. Ostatních 20% jsou označovány jako esenciální. Proto zásoby takových aminokyselin (takže i karnitinu) musíme doplňovat vnější formou ze stravy. Největším přirozeným zdrojem karnitinu je svalstvo ovcí, jehňat a hovězího skotu. Karnitin se také nachází v mateřském i kravském mléce. Vejce obsahují karnitin jen nepatrně.

Bylo prokázáno, že dostatečný příjem karnitinu je důležitý pro to, abychom se udržovali zdraví. Karnitin transportuje dlouhořetězcové vyšší mastné kyseliny napříč mitochondriální membránou, aby byly metabolizovány. Karnitine vypomáhá při uvolňování tuků z tělních zásob (triglyceridů) do krevního oběhu, kde jsou zdrojem energie. Triglyceridy jsou hlavním zdrojem produkce energie v srdci a kosterním svalstvu. Tím, že má tělo dostatek karnitinu, tak se předpokládá, že se tak i zvyšují energetické zásoby při dlouhodobějších aerobních aktivitách. Karnitine je také zodpovědný za svalovou kontrakci, za regulaci proteinové rovnováhy a za udržování zdravého srdce.

Hlavní proklamované účinky doplňků s L-carnitinem jsou, že podporují spalování tuků, usnadňují redukci nadváhy, zlepšují a urychlují regeneraci, také pomáhají zvýšit sílu a vytrvalost, podporují a udržují rozvoj svalové hmoty.

A nyní výsledky klinických studií
  • Broad EM, Maughan RJ, Galloway SD.: Effects of four weeks L-carnitine L-tartrate ingestion onsubstrate utilization during prolonged exercise., 2005 Dec — 15 trénovaných mužů přijímalo 3 gramy L-carnitinu a L-tartratu po dobu 4 týdnů, byla u nich zjišťována míra oxidate karbohydrátů a tuků během 90 minutového šlapání na stacionárním bicyklu, výsledek nepotvrdil žádný vliv na vytrvalostní výkonnost.
  • Villani RG, Gannon J, Self M, Rich PA.: L-Carnitine supplementation combined with aerobic trainingdoes not promote weight loss in moderately obese women., Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000 Jun; — studie účinnosti carnitinu v americkém časopise International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. V tomto případě byl obézním premenopauzálním ženám podáván po dobu 8 týdnů dvakrát denně suplement, obsahující v každé dávce 2 g L-carnitinu (tedy celkem 4 g denně). Druhá, kontrolní skupina obdržela stejné množství placeba: laktózy. Všechny testované pak realizovali aerobní aktivitu, a sice 30 - minutovou chůzi  4 - krát týdně při intenzitě 60-70% maximální tepové frekvence. U žádného subjektu nebyly zjištěny po ukončení studie nějaké rozdíly v celkové tělesné hmotnosti (TBM), hmotnosti tělesného tuku (FM) a vuyžití lipidů v klidu. Závěr: 8 týdnů podávání L-carnitinu a chůze významně nezměnilo TBM nebo FM obézních žen. Účinnost suplementace L-carnitinu pro ztrátu hmotnosti nenalezena žádná.
  • Saper RB, Eisenberg DM, Phillips RS.: Common Dietary Supplements for Weight Loss, American Family Physician — tahle rozsáhlá studie si vzala na mušku často nabízené přípravky na redukci hmotnosti samozřejmě i s obsahem l-carnitinu, nebyla potvrzena jeho účinnost pro snižování hmotnosti.
  • Brandsch C, Eder K.: Effect of L-carnitine on weight loss and body composition of rats fed ahypocaloric diet., Ann Nutr Metab. 2002 — studie prováděná na krysách :-), kterým bylo naordinována drastická dieta s energetickým příjmem polovičním oproti nutnému a navíc jim byl podáván L-carnitin v množství 5 g/kg po dobu 23 dnů, kromě výrazného úbytku hmotnosti vlivem redukční diety nebyl zaznamenán výrazný rozdíl mezi skupinou bez a s L-carnitinem.
  • Stanley CA.:Carnitine deficiency disorders in children., Ann N Y Acad Sci. 2004 Nov — tato studie se zaměřila na děti s poruchou nedostatku karnititu, u skupiny s určitou poruchou svalů a ledvin bylo zjištěno, že orální příjem carnitinu je nutný k jejich přežití, dále trvalý příjem pivalate conjugated antibiotik vede k vyčerpání tělesného karnitinu a snížení oxidace tuků. Studie dále potvrdila, že diety s nedostatkem příjmu carnitinu (např. u vegetariánů) nemají výrazný efekt na tělesné zásoby karnitinu u dospělých.
  • Gilbert G. Gleim, PhD, FACN and Beth Glace, MS.:Carnitine as an Ergogenic Aid in Health and Disease, Journal of the American College of Nutrition, Vol. 17 (1998) — souhrnná studie zaměřená na ergogenní (metabolismus urychlující) účinky L-carnitinu nepotvrdila žádné změny při využití kyslíku u zdravých mužů.

Kolem L-carnitinu je neustále mnoho dohadů. V některých článcích se dozvídáme, že "karnitin začne pochody v organismu pozitivně ovlivňovat až po 45 minutách cvičení a jeho maximální působení je až okolo 120. minuty". Myslím, že po 120 minutách cvičení může hubnout každý i bez L-carnitinu :-)

Závěr: Karnitin je látka, která usnadňuje transport mastných kyselin přes membrány a tím umožňuje jejich spalování. Neexistuje však zatím žádný vědecký důkaz, že by se užíváním l-carnitinu snižoval tělesný tuk. Studie nepotvrdily prospěšnost doplňkového příjmu L-carnitinu u zdravých jedinců.

Teď už je to na každém z Vás, jaký si na užívání L-carnitinu uděláte názor. Já nevím jestli L-carntin funguje, či nefunguje, ale vím, že bez kvalitního stravování, zdravého pohybu a základní rovnice, kdy výdej energie je větší než příjem, tuk spalovat nebudete. :-)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat