úterý 5. února 2013

Sex a sport

Snižuje sex před sportem výkonnost?

Co myslíte? Máte s tím nějakou zkušenost? :-) Já mám zkušenost spíše s tím sportem, ale s touto kombinací moc zkušeností nemám, takže se budu opírat spíše o teoretické znalosti. Z vědeckého hlediska nelze jednoznačně prokázat jestli sex před sportem nějak zásadně ovlivňuje výkon. Problém "sex před utkáním," neustále vyvolává dohady. Mnoho trenérů, amatéři i profesionální sportovci jsou zastánci sexuální zdrženlivost (jako že žádný sex??) před utkáním. Během turnajů, závodů, či mistrovstvích jsou pak ženy (i muži) ubytováni odděleně od svých partnerů a partnerek. Mají zakázány jakýkoliv styk či návštěvy. A pak třeba když se utkání povede, nebo podají výborný výkon tak dostanou "sladkou odměnu".
Podle mínění některých trenérů sexuální zdrženlivost šetří například síly, ale i "tělesné tekutiny". Těm tekutinám moc nerozumím. Jako že nám pak budou chybět, nebo co?:-)
Jiný názor je, že sex dělá člověka šťastným, s čímž nezbývá než souhlasit, ale prý ten kdo je šťastný, nemůže být agresívní a vyhrát náročný zápas. Je asi fakt, že takovej ragbista je asi lepší nasranej, než vysmátej.:-))
Ovšem, jak jsem již zmínil, z čistě vědeckého hlediska nejsou žádné důkazy, že by sex mohl snížit sportovní výkon. Z výsledků ojedinělých studií vyplývá, že sex před sportem nemá na fyzický výkon vliv - ať už se to týká svalové síly, rovnováhy, rychlosti, kapacity plic, nebo schopnost soustředění. A na závěr pár příkladu z praxe, které potvrzují obě argumentace.
V roce 1996 měla Německá fotbalová reprezentace od tehdejšího trenéra Bertiho Voghtse sex před utkáním povolen a nakonec se stali mistry Evropy.
Hráči Buffalo Bills, jednoho z nejúspěšnějších mužstev Ameriky prohráli každý ze zápasů Superpoháru UEFA, přestože měli sex zakázaný.
A ještě jedno moudro. Generální manažer baseballového klub New York Yankees Casey Stengel na dotaz, zda jeho svěřenci nebudou po sexu před utkáním unavení odvětil, " Oni nejsou unavený ze sexu, ale kvůli tomu, že celou noc běhají, aby ho našli!" :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat