sobota 2. února 2013

Spalování tuků

Spalování tuků začíná teprve po 30 minutách sportování

Jistě jste už slyšely tvrzení, že tělo spaluje tuky až po 30 minutách sportování. Ono to tak není úplně pravda. Tělo totiž spaluje tuk z důvodu získání energie i když se třeba jen díváte na televizi, čtete knihu nebo spíte. Takže ať lenošíte nebo sportujete, tak tělo spaluje tuky. :-) Rozdíl je v tom kolik tuku při té či oné činnosti spálíte.  Když sportujete, tak tělo k získání energie spaluje glukózu a tuk hned od prvního kroku. Jde však o  poměr mezi využíváním sacharidů a tuků.Zpočátku tělo převážně využívá jako zdroj energie glukózu, kterou tělo ukládalo pro tento účel do svalů a tuk spaluje minimálně. Jelikož zásoby glukózy při déle trvajícím výkonu postupně ubývají, tak tělo začne postupně využívat jako zdroj energie také tuky. Po přibližně 20 - 30 minutách už běží spalování tuků naplno. Vliv na to má samozřejmě i tepová frekvence, ale o tom až v některém z dalších příspěvků.

3 komentáře:

  1. Ano, telo spaluje tuky nejlepe v klidu, nebo pri nizke intenzite zatizeni.

    Abychom tam dosadili spravna cisla :)
    V tele koluje cca 1500-1700 kcal glukozy.(krev-jatra)
    To staci , pri "rychle chuzi na pase" (65-75% max tep. frekvence) na cca 4 hodiny.

    OdpovědětVymazat
  2. to jsou ale čísla u trénovaného člověka. :-) Čím nižší úroveň zdatnosti, tím méně glykogenu.

    OdpovědětVymazat
  3. Pro upřesnění citace z wikipedie "Průměrný člověk má v zásobě cca 250-400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech). Sportovci mohou dosáhnout zásobu glykogenu až 800 g. Velký vliv na velikosti glykogenových zásob má strava (hlavně strava obsahující sacharidy). Jeho zásoba je vyčerpána po 30–90 minutách cvičení v závislosti na intenzitě cvičení. Jaterní glykogen udržuje stabilní hladinu krevního cukru zvláště při hladovění, svalový glykogen je okamžitě využitelný ke svalové práci jako bezprostřední zdroj energie. Jestliže jsou zásoby glykogenu nízké nebo zcela vyčerpané, jsou jako nový zdroj energie použity bílkoviny (proteiny) a lipidy (tuky)".

    OdpovědětVymazat